Griepprik

De griepprik is een inenting tegen bepaalde griepsoorten. Voor gezonde mensen is griep een onschuldige ziekte. Maar voor anderen kan een griepje grote gevolgen hebben.

De volgende mensen kunnen daarom het beste elk jaar de griepprik halen:

  • 60-plussers;
  • mensen met een hart- en vaatziekte;
  • mensen met een longziekte, zoals chronische bronchitis of longemfyseem;
  • mensen met suikerziekte;
  • mensen met een nierziekte;
  • mensen met een lage weerstand door een ziekte, zoals kanker of hiv;
  • mensen met een lage weerstand door een medische behandeling.

Zij krijgen de griepprik allemaal vergoed. Ze krijgen in september, oktober of november een oproep van ons. Hoort u bij een van deze groepen en hebt u eind oktober nog geen oproep gehad? Dan kunt u zelf contact met ons opnemen.

De prik werkt na ongeveer twee weken. U kunt nog steeds griep krijgen als u de griepprik hebt gehad. Wel verloopt de griep dan minder hevig.
U moet elk jaar opnieuw een griepprik halen. Dat komt omdat het virus elk jaar anders is.

Gezonde mensen onder de 60 jaar kunnen ook een griepprik halen. Zij betalen de kosten zelf (het consult van de huisarts, plus ongeveer € 25,- voor de injectie). Sommige verzekeraars vergoeden de griepprik via een aanvullende verzekering. U kunt in uw polis nalezen of dat bij u ook zo is.
Indien u hier een afspraak voor wilt maken neem dan contact op met de assistente,0252 230697, kies 2.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat uw afweersysteem het griepvirus kan uitschakelen. In het vaccin zitten stukjes dood virus van het type dat die winter in Nederland wordt verwacht. Uw lichaam reageert hierop door antistoffen te maken. Wanneer u later met het virus besmet raakt, dan maken de antistoffen in uw lichaam het virus direct onschadelijk. Het duurt twee weken voordat uw lichaam genoeg antistoffen heeft gemaakt.

Mensen die bij een risicogroep horen en de griepprik hebben gehad, hebben ongeveer 60% minder kans om die winter griep te krijgen. Als u toch de griep krijgt, zorgt de prik ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt.
Omdat griepvirussen regelmatig veranderen moet u elk jaar opnieuw de griepprik halen om beschermd te zijn.

Op http://www.rivm.nl/griepprik vindt u meer informatie over de griepprik.

Bijwerkingen van de griepprik

De griepprik kan bijwerkingen hebben, maar deze zijn niet ernstig. Ongeveer één van de vijf mensen krijgt op de plaats van de injectie een rode, beetje pijnlijke plek. Deze plek gaat vanzelf weer weg. Meestal binnen één tot twee dagen. Op de dag na de griepprik kunt u wat vermoeid zijn en lichte koorts of hoofdpijn hebben. Dit komt maar weinig voor, meestal alleen bij kinderen die nog nooit eerder griep hebben gehad.

Bij mensen die allergisch zijn voor eieren kan de griepprik een allergische reactie veroorzaken. Om het vaccin te kunnen maken, worden namelijk virussen in kippeneieren gedaan. Als u denkt dat u allergisch bent voor eieren, dan kunt u zich bij de huisarts laten testen.

Van de griepprik krijgt u geen griep. Het virus dat in de griepprik zit, is namelijk dood.

Verantwoordingstekst griepprik

De informatie over de griepprik is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan ons. Neem dan contact op met de assistente,0252 230697, kies 2.

De teksten zijn gebaseerd op:

  • informatie van het RIVM;
  • informatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.